Skip to main content
People of IT

Meg kell nézni, milyen üzleti értéket képes teremteni a technológia

By 2024. augusztusNo Comments

Sorozatunkban a hazai informatikai színtér ismert, szakmailag nagyra becsült tagjaival beszélgetünk az IT hazai és nemzetközi helyzetéről, trendjeiről. Most Szatmári Johanna, az OPUS Energetika IT és Integrációs Projekt igazgatója válaszol kérdéseinkre. A tapasztalt szakember korábban többek között a Waberer’s-nél, az IFUA Horváth & Partners-nél és Wallisnál töltött be digitális,  IT- és tanácsadási vezetői pozíciókat.

Meg kell nézni, milyen üzleti értéket képes teremteni a technológia

5 perc elolvasni
2024.08.23.

Beszélgetés Szatmári Johannával, az OPUS Energetika informatikai vezetőjével


Villámkérdés – villámválasz

A beszélgetés során minden interjúalanyunknak ugyanazokat a pattogósan rövid, személyes kérdéseket tesszük fel.


Chat vagy telefon?

Telefon: a hang, amelynek révén sok minden kiderül, számomra fontos. 

Mi a három legfontosabb dolog, ami nélkül nem tudsz élni?

Az egyik legfontosabb, hogy minden nap legyek a zöldben, a természetben, mert zárt térben egy idő után nagyon rosszul érzem magam. A másik a víz közelsége: minden hétvégén vízparton vagyok. Valamint az olvasás, naponta minimum 30 perc énidő keretén belül.

Ablak vagy folyosó melletti ülés?

Folyosó mellett, a bezártság okozta rossz érzés miatt.

New York vagy Bali?

Bali. A nagyvárosokat kevésbé kedvelem.

Mi a legizgalmasabb dolog, amit életedben valaha csináltál?

Vezettem a Budapest-Bukarest Intercity járatnak a villanymozdonyát. Persze két hivatásos mozdonyvezető társaságában. Amikor az a sok-sok tonna megindul, az nagyon izgalmas.

Hogyan határozod meg magad három szóban?

Pushy, tehát energiát adok át a szervezetemnek, ösztönzöm a többieket, hogy végezzük el a feladatokat. Kocka vagyok, így szeretem, ha a dolgok megvannak tervezve, és nőből vagyok, ezért van egy érzelmi amplitudóm, amely mentén mozgok. Próbálok higgadt és kedves maradni, de ez nem minden esetben sikerül.

Mi a vezetői szuperképességed?

Szeretek szervezni és lelkesíteni egy közös cél érdekében. 

Miből meríted most a legnagyobb inspirációt?

Az emberekből. Szeretek érdekes emberekkel találkozni, olyan partnerekkel, beszállítókkal együtt gondolkozni, akik belegondolnak a mi helyzetünkbe és ez alapján ránk szabják megoldásaikat.

Könyv vagy podcast?

Mindkettő. Egyszerre négy könyvet olvasok párhuzamosan: egy pihentető krimit, szépirodalmat, egy természettudományos témájú könyvet, amely érdeklődést a szüleimtől örököltem, valamint egy olyan könyvet, amelyet valaki ajánlott. Viszont főzés közben mindig podcastokat hallgatok. Tehát ez hetente egyszer szombaton legalább négy podcastot jelent.

Van-e valamilyen bűnös szenvedélyed?

A jó rum, a minőségi étcsoki és a kecskesajt.

És hogy indítod a napodat?

Kávéval és olvasással.

Ha egy napra cserélhetnél valakivel életet, ki lenne az?

Mindig érdekelt azok napja, akik főállásban gyerekjátékokat terveznek. Vajon milyen az agyuk és milyen egy munkanapjuk? Hogyan zajlik a tervezés folyamata?

A telefonodon és a tárcádon kívül mi a legfontosabb hétköznapi tárgyad? 

A telefonom és a fülesem mindig nálam van. Valamint a Kindle-m, hogy tudjak olvasni.

Van-e olyan tehetség, amelyre mindig vágytál, de neked nem adatott meg?

Csodálatos lehet, amikor valaki fejében megszólal a zene és képes komponálni, vagy hangszeren megszólaltatni. Ezt nem lehet teljes egészében megtanulni, erre születni kell, és az igazi zseniknek már sajátja ez a képesség.

Szereted a meglepetéseket?

Mindent megtervezek, de ha valami váratlan történik, képes vagyok gyorsan újratervezni. Ebből azért kiderül, hogy nem vagyok oda a meglepetésekért.

Mi akartál lenni tizenkét éves korodban?

Vonzott az orvosi pálya, az a vonzalom egészen gimnázium végéig tartott. Még boncoláson is voltam.

Szakmai interjú


A világunk alakulását meghatározó megatrendek közül melyik foglalkoztat a legjobban?

Kifejezetten aggódom a környezetvédelmi problémák miatt, mert hatásukat saját bőrömön érzem. Magam is igyekszem minél többet megtenni a természet védelméért – nem állítom, hogy az átlagon felül, de átlagos mértékben mindenképpen. A munkámban a technológiai gyorsulás, például a kvantumszámítógép vagy az AI megjelenése foglalkoztat a leginkább. Szerencsésnek tartom magam, hogy mindezt megtapasztalhatom ezekben az évtizedekben, sőt talán még azt is láthatom, hová fog kifutni. Nagyon felgyorsultak a változások, ma már nem hogy 10 éves stratégiát nem lehet készíteni, de 3 évre szólót sem. A legjobb, amit tehetünk, hogy évente ránézünk: a helyesen úton járunk-e még.

Mennyire tudtok foglalkozni ezekkel az OPUS Energetikánál?

AI-vonalon három különböző felhasználási területtel foglalkozunk. Van, ahol már szerződtünk, van, amely proof of concept (próbaüzem, mintaalkalmazás – a szerk.) fázisban áll, és olyan is akad, amelyet csak most kezdünk el, 

Jelenleg a tulajdonosváltás miatt viszonylag jelentős pénzügyi és humán erőforrást lekötnek az alaprendszerekkel kapcsolatos feladatok, de ez nem jelenti azt, hogy az új technológiákkal nem kellene foglalkozni. Mostanában az AI-drónok  és az az adatvagyon kiaknázás lelkesít, amelyek között ugye jelentős összefüggés van. Induló projektünk például a nyomvonalról  drónnal készített képek alapján az AI tanítása, hiszen nekünk van áramos és gázos  közmű vállalataink. Ez technológiai szempontból is izgalmas.

2024-ben szerinted melyek az IT legnagyobb kihívásai?

Az egyik, hogy kis magyar hazánkban milyen gyorsan tudjuk internalizálni a technológiai újdonságokat. Szerintem kicsit reaktívak vagyunk. De fogalmazhatunk udvariasabban is: erre használjuk az “applied” (alkalmazott) technológia kifejezést. Meg kell nézni, hogy ki találta föl; kellően stabil-e; ki az, aki tanítja vagy ránk szabja; van-e kapacitás, kompetencia; hol hajt ez nekünk üzleti hasznot; és ezek után minél gyorsabban elindítani a folyamatot.

Mennyire fogja átalakítani az informatika világát a mesterséges intelligencia? 

Teljesen, hiszen beépül a mindennapjainkba. A magánéletünkbe, a vállalati életbe, mindenhol. Ez elkerülhetetlen.

Hogyan tudjátok felkészíteni a szervezetet egy ilyen szintű változásra?

Vezetőként teljesen nyitottan állok hozzá ehhez a témához. Nincs bennem félelem sem műszaki, sem ügyfélkapcsolati, sem gazdasági szemszögből. Meg kell nézni, hogy üzleti értelemben milyen értéket tud teremteni az eddigiekhez képest. Nem hiszem, hogy az AI miatt munkahelyek kerülnének veszélybe, mert ez egy növekvő pálya és egyre több a feladatunk. 

Jelenleg melyek a legnagyobb IT-projektek nálatok?

Az előző gigantikus IT-projektünket próbáljuk jelenleg kipihenni. Az E.ON-ról való leválás (TITÁSZ vállalat megvásárlása miatt) egy masszív két éves heroikus menetelés volt, több száz kolléga dolgozott rajta. Most készítjük elő a gáz DSO (OPUS TIGÁZ) integrálását (DSO: Distribution System Operator, elosztóhálózati rendszerüzemeltető – a szerk.), hogy a szinergikus működést jobban kiaknázzuk informatikai oldalról is. 

Ha az IT következő két évét nézzük, akkor milyen sporthoz tudnád hasonlítani a leginkább?

Tájékozódó futás dimbes-dombos terepen.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Leave a Reply

Copy link
Powered by Social Snap