Skip to main content
Talent issue

A termelő szektorban is el lehet érni nemzetközi karrier lehetőséget, fejlődést és közvetlen kapcsolatot a felsővezetéssel

By 2022. márciusnovember 22nd, 2022No Comments

A termelő szektorban is el lehet érni nemzetközi karrier lehetőséget, fejlődést és közvetlen kapcsolatot a felsővezetéssel

4 perc olvasási idő
2022. március

Magyarországon egyedüli termelő vállalatként harmadszor nyerte el a Dana a Top Employer minősítést. Idén sikerült nem csak újra elnyerni a címet, de az országos top 3-ba is bekerültek.   

Nagy Mihály, Country HR Manager-től kértünk bepillantást a kulisszák mögé. Miért fontos egy ilyen cím a termelő szektorban, és milyen szerepe van ebben a toborzási, kiválasztási és tehetségmenedzsment gyakorlatoknak. 

Nagy Mihály Country HR manager Dana Hungary

Ma már egyre többeknek cseng ismerősen a Top Employer díj, de azt hiszem sokan vannak, akik még nem találkoztak vele. Mesélj egy kicsit a díjról, hogyan lehet pályázni, hogyan zajlik a folyamat? 

A díjjal a független „Top Employers Institute” azokat a munkáltatókat ismeri el világszerte, akik kiemelkedő munkavállalói körülményeket biztosítanak. Ahhoz, hogy valaki ebben az elismerésben részesüljön, több hónapos auditálási folyamaton kell részt vennie, amely során több száz kérdésen keresztül, összesen 6 témakörben kell bizonyítania és bemutatnia a vállalat HR gyakorlatait és HR rendszereit.

Miben kell jónak lenni? Mi kell ahhoz, hogy valaki elnyerhesse a díjat? 

Röviden: mindenben. 😊 Ahogy említettem, az auditálási folyamat 370 kérdés mentén, 6 témakörön keresztül vizsgálja a vállalat HR stratégiáját, gyakorlatait és eredményeit, úgy, mint sokszínűség és befogadás, munkakörnyezet, tehetségmenedzsment, fejlesztés, szervezeti kommunikáció valamint a fenntarthatóság  biztosítása. Amikor ez a közel 3 hónapos folyamat véget ér, következik a kiértékelés.

Harmadszorra indultatok. Hogyan értesültök az eredményről? Van már valamilyen rituáléd, ahogyan várod a híreket? 

A díjazott vállalatokat már a hivatalos kihirdetés előtt értesítik az eredményről, azonban a hivatalos ünnepség januárban szokott lenni. Személy szerint mindig izgatottan várom, hogy az adott évben milyen eredményt érünk el, hiszen próbálunk évről-évre egyre nagyobb hangsúlyt fordítani a folyamatfejlesztésekre közösen a teljes HR csapattal.

A díjátadó ünnepség egy rendkívül színvonalas gála során történik Amszterdamban, azonban az elmúlt két évben a pandémiás helyzet miatt online tudták a szervezők megrendezni, így egy interaktív virtuális eseményt hoztak létre, amelye a HR csapattal és a vállalat vezetőivel együtt követtünk, hiszen ez a folyamatos együttműködés közös eredménye.

Kivel osztod meg először a jó híreket? 

Amint megkapjuk a hivatalos értesítést, HR-es kollégáim és a gyárigazgatók azok, akikkel elsőként büszkén osztjuk meg az örömhírt. Mindannyian sokat dolgoztunk azon, hogy a Dana Hungary sorozatban harmadik alkalommal nyerte el ezt a rangos elismerést, amely mindannyiunk számára egy pozitív visszacsatolás és egy hajtóerő a jövőre nézve. 

A termelő szektorban jellemzően óriási kihívás a munkaerő toborzása, megtartása, és általában elég magas fluktuációval is találkozunk. A ti kapcsolódó gyakorlataitok miben mások? Vizsgálják-e ezeket külön? 

A munkaerőpiac adta kihívások természetesen minket sem kerülnek el.

A Dana az elmúlt években, köszönhetően a dinamikus fejlődésének, a régió egyik legnagyobb munkáltatójává vált, különösen a Magyarországon elért árbevétel tekintetében. 

Győrben 4 gyárral van jelen a vállalat, így számos lehetőséget kínálunk a munkaerőpiacon lévők számára, amelyek között szinte mindenki kivétel nélkül megtalálhatja a számításait. A versenyképes bérezés az egyik része a vonzerőnek, azonban, az, hogy egy hozzánk pályázó akár több műszakmodell vagy akár több gyáregység és különböző technológiákat alkalmazó területei közül is választhat, az mindenképpen előnyt jelent. A folyamat pedig itt nem ér véget. Fókuszálni kell a kollégák megtartására is, ezért már az onboardingot is úgy alakítjuk ki, hogy az új kolléga a lehető legtöbb és legszélesebb információval rendelkezzen.  A Dana egy befogadó környezet, , erre nagy hangsúlyt fektetünk, folyamatos képzéseken és workshopokon keresztül is. Egy konkrét példát említve: folyamatosan szervezünk interaktív workshopokat a sokszínűség és elfogadás témakörében mind az irodai mind pedig gyártásban dolgozó kollégák részére.  

Mindemellett számos lehetőséget kínálunk, hogy ha valaki új kihívásokra vágyik, akkor ne kelljen elhagynia a vállalatot. Ehhez hadd említsek egy másik példát: kollégáink Európa más országaiban lévő Dana gyáregységekben (akár Belgiumba, Németországba vagy Olaszországba) részt vehetnek határozott idejű kiküldetésekben a nyugati országok kínálta feltételek mellett. Jelenleg is közel 50 munkatársunk dolgozik külföldi Dana telephelyeken a gyártási területről a mérnökségen, logisztikán és minőségbiztosításon keresztül.

Ami talán pedig a legőszintébb és leghatásosabb eszközünk, azok az úgy nevezett „coffee meetingek”, ahol a dolgozók közvetlenül a gyárigazgatóknak mondhatják el tapasztalataikat, észrevételeiket, ezáltal mindenki érezheti, hogy az ő véleménye igen is fontos a vállalat számára.

Folyamatosan monitorozzuk KPI mutatószámokon keresztül a HR folyamataink működését, és külön mutatószámaink vannak a magyarországi HR shared service folyamataira. Nagy hangsúlyt fektetünk ezekre az intézkedésekre, hiszen az elmúlt időszakban szignifikánsan nőtt a dolgozói létszámunk.


Idén már harmadik alkalommal indultatok. Miért fontos számotokra, hogy évente megméressétek magatokat ebben a programban? 

Mindamellett, hogy a már meglévő folyamataink alapján elismerik a vállalat teljesítményét, az auditálási folyamat része egy nagyon részletes visszajelzés is, ami kitér fejlesztendő HR területekre és betekintést nyújt a világ legfejlettebb HR folyamatival rendelkező csúcsvállalatok alkalmazott megoldásaiba is. Mindezekből rengeteget tanulhatunk, és igyekszünk is ezekből a visszajelzésekből minél többet megvalósítani.

Termelő vállalatként kerültetek a Top 3-ba itthon. Mi az a 3 legfontosabb tényező, aminek ezt köszönhetitek? 

Vállalati kultúra, elkötelezettség és a folyamatos fejlesztések. Talán ez a 3  kulcs tényező  ami  segíti a vállalatot  az elindított úton.

Kaptatok-e visszajelzést olyan területekre is, amikben még van fejlődési tartalék? Hogyan építitek be ezeket a következő időszak HR stratégiájába? 

Az auditálás egyben egy tanulási folyamat is, hiszen a végén – egy több órás visszajelző workshop keretében – független, objektív szakmai visszajelzést kapunk a HR gyakorlatainkról és folyamatainkról , ami további fejlődésre nyújt lehetőséget. A tavalyi visszacsatolás nyomán is ez történt, számos folyamatfejlesztést indítottunk el akkor, többek közt a digitalizáció terén. Nagyot léptünk előre a papírmentes adminisztrációban. A járványhelyzet még inkább ebbe az irányba tolta a folyamatokat, például rendszeressé váltak a vállalatra szabott életviteli és mentális egészséget elősegítő online programok. Példaként, két héttel ezelőtt több százan élőben követték Magyarország egyik leghíresebb orvosszakértőjének streamelt, és kizárólag a Dana munkatársai számára szervezett interaktív vitabeszélgetését.

Fontos lenne-e, hogy több termelő vállalat is elinduljon a díjért? Mivel bíztatnád a szektor hazai szereplőit, miért induljanak el egy ilyen megmérettetésen? 

Mindenkit csak bátorítani tudok, hogy vágjon bele. Egy teljes, átfogó képet kaphatnak a folyamataikról, hol tartanak éppen most, nem beszélve arról, hogy konkrét fejlesztési javaslatokra is szert tehetnek. 

Mi történik az után, hogy elnyertek ilyen rangos elismerést? Hogyan aknázzátok ki? 

Igyekszünk ezt a rangos elismerést employer brand tekintetében minél széleskörűbben felhasználni, és szerencsére egyre több olyan pozitív tapasztalatunk van, ahol hozzánk jelentkező pályázók kifejezetten a díjat említik meg a Danával kapcsolatban, mint okot, ami hozzánk vezette őket.

Emellett nagyon jó látni azt, hogy a kollégáink is egyre büszkébbek, és egyre többen használják a megszerzett Top Employer logót a saját digitális aláírásukban.

 Büszke vagyok arra, hogy a legutóbbi győri HR Festen benchmark practice-ként be is mutathattuk milyen is Top Munkáltatónak lenni.

A Top Employer mellett biztos vagyok benne, hogy elférne még akár egy HR Best díj is a falaitokon. Melyiket céloznád meg szívesen a következő 1-2 évben? 

 

Nagyon fontos számunkra a fenntarthatóság és a környezetvédelem témaköre, így valószínűleg ezen a területen is szeretnénk magunkat a közeljövőben megmérettetni.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap