Skip to main content

Egy vállalat versenyképességének kulcsát az ott dolgozó tehetségek jelentik – sokszor halljuk ezt a közhellyé váló, de igaz mondatot, a mai bizonytalan környezetben azonban még fontosabb ennek tudatosítása. A fokozott munkaerőpiaci verseny mára már nem újdonság, ehhez azonban újabb kihívásokat hozott a gazdasági és háborús bizonytalanság, az energiaárak és az infláció felszökése. Mindezek magának a vállalatnak is komoly nehézségeket okoznak, de HR-vezetőként azt is szem előtt kell tartanunk, hogyan érinti mindez a munkatársainkat. Az NN Biztosítónál ezért az ő helyzetükből és igényeikből kiinduló programcsomaggal támogatjuk őket, hogy kollégáink továbbra is a számukra legfontosabbal törődhessenek.

Az NN Biztosítónál emberekről gondoskodunk, az a munkánk, hogy termékeinkkel segítsük az embereket, családokat átvészelni a legnagyobb problémákat. Ugyanígy feladatunk azonban a kollégáink támogatása is, hogy a maihoz hasonló körülmények között se inogjon meg a biztonságérzetük, és arra tudjanak fókuszálni, ami számukra a legfontosabb – legyen az a család, a karrier, vagy akár valami hobbi. Erről szól az NN-nél folyamatosan frissített, több pilléren álló munkáltatói programcsomagunk.

Digitális HR – igényalapú munkáltatói megoldások

Ma már a HR funkciók sikeres működtetéséhez is elengedhetetlenek az olyan adatalapú IT megoldások, amelyeknek köszönhetően valóban a munkavállalók igényeire szabott intézkedéseket tudunk bevezetni. Adatalapú rendszereinkben minden olyan fontos információt naprakészen láthatunk, amelyek segítségével figyelni és értelmezni tudjuk a trendeket, újítani tudunk a munkáltatói értékcsomagunkon, folyamatainkon és le tudjuk rövidíteni az ehhez szükséges döntéshozatal idejét. A munkavállalói vélemény és elégedettségi felmérések, az onboarding és exit interjúk során szerzett visszajelzések, a vezetői visszacsatolások pedig mind hozzájárulnak, hogy valóban olyan releváns elemekkel bővítsük a HR programunkat, amelyekre tényleg igénye van a munkatársaknak.

Mentális és fizikális egészség támogatása

Munkatársaink egészségmegőrzéséhez csoportos egészség és balesetbiztosítást kínálunk, amelyet olyan plusz elemekkel is kiegészítünk, mint például az évi kétszeri fogászati ellenőrzés. Az orvosi ellátások és preventív szűrések mellett pedig wellbeing programunk keretében szemléletformáló előadásokat is szervezünk, ahol szakértőktől kaphatnak fontos ötleteket egészségük megőrzéséhez. 

A mentális egészség támogatása azonban ugyanilyen fontos, ami nagyrészben a munka és a magánélet megfelelő egyensúlyán alapszik. A hibrid munkavégzés ebben a tekintetben nagy előrelépést hozott, hiszen az így megtakarított időt és energiát mind a családi életben, mind a munkában jóval hatékonyabban aknázhatják ki a kollégák. Mindez még inkább felértékelődik a friss szülők esetében. Ennek ismeretében az NN-nél például 15 nappal megtoldottuk a törvény által meghatározott apaszabadság mértékét, hogy még többet lehessenek gyermekükkel az első időkben is az újdonsült apák, illetve nagy hangsúlyt fektetünk kismamáink minél rugalmasabb, és az ő igényeiken alapuló visszatérésére is.

A mentális egészséghez azonban hozzátartozik a bizonytalan időszak okozta stressz kezelése is. Ennek érdekében az NN-nél folyamatosan biztosítunk pszichológiai, pénzügyi, és jogi segítséget a munkavállalói támogató programunk keretében. De látnunk kell azt is, milyen feszültséget okoz számukra a rezsiköltségek megnövekedése is manapság. Ezt enyhítendő energiatakarékossági workshopot szerveztünk nekik amellett, hogy a teljes fűtési szezonra kiterjedő rezsitámogatást is nyújtunk nekik az otthoni pénzügyi kihívások könnyebb kezeléséhez.

[/vc_row_inner]

Szakmai fejlesztés és belső karrierút

Ahogy említettük, a tehetségek és a szakértelmük egy vállalat legfőbb értéke. Ezért valódi befektetésnek tekintjük az általunk kínált tréningeket és képzéseket. Befektetésnek, amellyel nem csak a kolléga tudása, hanem a vállalat kompetenciái is folyamatosan fejlődnek. A digitalizáció előretörését látva például cégcsoportszintű Power BI képzést is indítottunk a munkatársaknak. A képzések iránti igényt jól mutatja, hogy az NN-esek majd 3200 órát foglalkoztak tréningekkel az idei évben a cégnél.

A megszerzett, sokrétű tudásukat azonban természetes, ha a kollégák néha más területen szeretnék kamatoztatni. Ez azonban nem jelenti, hogy el kellene engednünk ezeket a kollégákat, ha megfelelő belső karrierváltási lehetőségeket tudunk számukra kínálni. Az NN Biztosító People Cycle programjával pontosan ez a célunk: idén már több tucat munkatársunk váltott sikeresen más munkaterületre szervezetünkön belül, megvalósítva ezzel ambícióit, és tovább erősítve vállalatunkat.

Ehhez persze elengedhetetlen, hogy pontosan ismerjük, mik a munkatársak szakmai ambíciói, milyen területek érdekelnék őket. Erről mind az évközi teljesítményértékelések, mind az éveleji célkitűzés alkalmával megkérdezzük őket. 

Az NN Tech Story-ja

Ha azonban említettük az IT-t, talán ez a terület okozza a legnagyobb fejfájást világszerte nem csak a vállalatvezetőknek, hanem a recruitereknek is. Ahogy egyre inkább bővülnek az ügyfélelvárások a kényelmes és egyszerű, telefonon elérhető kiszolgálás terén, úgy válik egyre nehezebbé az IT-rendszerek fejlesztése és az IT-s kollégák toborzása is. 

Az NN Biztosítónál a 100%-ban digitális szerződéskötés után most olyan online platformok kidolgozásán dolgozunk, amely forradalmasíthatja a biztosítószektort. Ehhez pedig sok új IT tehetségre van szükségünk, akikben megvan a bátorság és a tudás, hogy egy ilyen merőben új szisztémát építsenek fel velünk. Erről az NN Tech Story-ja, amelynek fő tanulsága, hogy nem csak szakmai és személyes támogatást, biztonságot, hanem kihívást is kell adnunk a munkavállalók új generációinak.

Összességében a sikeres HR-működés kulcsa ezekben az időkben véleményem szerint annak a stabil környezetnek a biztosítása, amelyben a munkatársak arra fókuszálhatnak, ami számukra a legfontosabb. Ehhez pedig nekünk valóban releváns, a valós igényeikre szabott egészségi, mentális, karriertámogatással és nem utolsó sorban izgalmas új lehetőségekkel tehetünk a legtöbbet.

Martin Eszter

Employee experience vezető
NN Biztosító

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap