Skip to main content
Digital Employee Experience

Egy új munkahely, akár egy felfedezésre váró könyvtár

By 2024. szeptemberNo Comments

Egy új munkahely, akár egy felfedezésre váró könyvtár

3 perc elolvasni
2024.09.09.

Egy új munkatárs érkezése a céghez „ingoványos talaj” mind a munkáltató, mind pedig a munkavállaló számára. Vállalati oldalról a rizikó, hogy a legmegfelelőbbnek vélt jelölt mégsem válik be a mindennapokban, míg dolgozói oldalról ott a kétely, hogy vajon képes lesz-e beilleszkedni, felvenni a munka és a közösség ritmusát. Az onboarding segítségével zökkenőmentessé tehető az integrálás, ami rövid és hosszú távú előnyöket jelent az érintett feleknek.

  • Miért olyan fontos az onboardingról beszélni?

Minden munkáltató félelme, hogy az üres pozíciók feltöltésébe fektetett idő és energia semmibe vész, mivel az új munkatárs nem válik be. Ez két alapvető hibára vezethető vissza, az egyik, hogy a kiválasztás során csúszik el a folyamat és rossz jelöltre esik a választás, az is lehet azonban, hogy a döntés jó, de a munkába integrálás kap kevés figyelmet. A helyzet komolyabb, mint gondolnánk, a Harvard Business Review kutatása szerint ugyanis a fluktuáció 20%-a a munkaviszony első 1,5 hónapjára datálódik.

A nem megfelelő beillesztés könnyedén vezethet ilyen eredményre. Ha azonban egy vállalat tisztában van ezzel, akkor elébe mehet a problémának. A Gallup által végzett felmérés is azt támasztja alá, hogy megéri az erőfeszítés: azok a dolgozók ugyanis, akik minőségi onboarding folyamatban vettek részt, 2,6-szor nagyobb valószínűséggel érezték magukat elégedettnek a munkahelyükön.

  • Felfedezés és megismerés mentorokkal

Amikor az új munkavállaló megérkezik az új munkahelyére, úgy érezheti magát, mintha egy hatalmas könyvtárba lépne be, ahol bármerre néz információk, új arcok fogadják. Az onboarding folyamat során a mentor, akárcsak egy jó könyvtáros, végigkalauzolja a munkatársat a „polcok között”, segít megismerni a rendszert, a folyamatokat és eligazodni az új környezetben.

Az onboarding program első lépései a vállalat küldetésének, értékeinek és kultúrájának megismerését foglalják magukba. Ezek alkotják az alapokat, melyek nélkül nehéz lenne boldogulni a későbbiekben. A mentor türelmesen elmagyarázza, hogyan működnek a dolgok, mik a szabályok és elvárások, hogy otthonosan érezhesse magát a kolléga az új közegben.

Ahogy telnek a napok, az onboarding egyre mélyebbre merül a részletekben. A mentor bemutatja a különböző osztályokat és csapatokat, az új munkatársakat, a vezetőket, akik jellemzően szívesen osztják meg tudásukat és tapasztalataikat. A mentor segít megtalálni a szükséges forrásokat, eszközöket és kapcsolatokat a sikerhez az első projektek és feladatok útvesztőjében is. Támogatást és visszajelzést nyújt, hogy magabiztosan létezhessen a munkavállaló a környezetében.

Mire véget ér az onboarding időszak az új munkatárs felkészült lesz, és készen áll arra, hogy önállóan fedezze fel a kínálkozó lehetőségeket. És ha néha mégis tanácsra lenne szüksége, a céges „könyvtáros”, a mentor, mindig ott lesz, hogy segítsen eligazodni az információk tengerében.

  • HRmaster Mentoring modul: a hatékony munkahelyi fejlődés kulcsa

A munkahelyi fejlődés és a dolgozók képességeinek kibontakoztatása minden modern vállalat számára kulcsfontosságú. Az HRmaster innovatív Mentoring modulja pontosan ebben segít, hiszen egy olyan átfogó megoldást kínál, amely forradalmasítja a hagyományos mentor-mentorált kapcsolatot.

Az intuitív felületnek köszönhetően a mentorok és mentoráltjaik könnyedén kapcsolatba léphetnek egymással, megoszthatják tapasztalataikat és célkitűzéseiket. A modul lehetővé teszi a fejlődési folyamat nyomon követését, így biztosítva a kitűzött célok elérését és a hatékony tudásátadást.

A modul azonban nem csak a szakmai fejlődést támogatja. Az értékelések és visszajelzések rendszere hozzájárul a résztvevők személyes készségeinek fejlesztéséhez is, mint például a kommunikáció vagy a problémamegoldás. Így a mentoráltakból magabiztos, jól teljesítő munkavállalók válhatnak.

Az adminisztrációs terhek csökkentése szintén kiemelt szerepet kap. Az automatizált jelentések és emlékeztetők segítségével a HR-részleg értékes időt takaríthat meg, amelyet más fontos feladatokra fordíthat.

A testreszabhatóság a Mentoring modul egyik legnagyobb erőssége. A vállalatok saját igényeiknek megfelelően állíthatják be a rendszert, legyen szó akár a célok meghatározásáról vagy a találkozók gyakoriságáról.

A HRmaster Mentoring modulja egy olyan korszerű eszköz, amely hatékonyan támogatja a munkahelyi fejlődést és hozzájárul a vállalat sikeréhez. A folyamatos tudásmegosztás és személyes támogatás révén a dolgozók motiváltabbá és elkötelezettebbé válnak, ami hosszú távon a cég növekedését és versenyképességét szolgálja.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Leave a Reply

Copy link
Powered by Social Snap