Skip to main content
People of IT

Az automatizáció nem lehetőség, hanem kötelező

By 2024. márciusNo Comments

Sorozatunkban a hazai informatikai színtér ismert, szakmailag nagyra becsült tagjaival beszélgetünk az IT hazai és nemzetközi helyzetéről, trendjeiről. Most az OTP Bank informatikáért felelős vezetője, Pocsai Zsolt válaszol kérdéseinkre.

Az automatizáció nem lehetőség, hanem kötelező

5 perc elolvasni
2024.03.14.

Beszélgetés Pocsai Zsolttal, az OTP Digitális infrastruktúra-szolgáltatási igazgatóság vezetőjével


Villámkérdés – villámválasz

A beszélgetés során minden interjúalanyunknak ugyanazokat a pattogósan rövid, személyes kérdéseket tesszük fel.


Chat vagy telefon?

Inkább chat. Kényelmetlen a telefont emelgetni. A pandémia nagyon átbillentette ezt a fajta gondolkodást, hiszen így több szálon lehet kis csoportokat menedzselni.

Mi a három legfontosabb dolog, ami nélkül nem tudsz élni?

A család az első. Szeretem a munkámat, azért csinálom, de a családomat még jobban szeretem. 

Az informatikát említem másodikként: 40 éve dolgozom ebben a szakmában, amelynek nagy részét üzemeltetésben vagy CIO-ként töltöttem. Megszoktam az ezzel járó kihívásokat és napi adrenalin szintet. Valamint, nagyon fontosak az emberek. Világéletemben nagy szervezetekben dolgoztam, és egyszerűen jól is érzem magam bennük, minden intrikájukkal, de minden előnyükkel együtt. Szeretem a sok embert, szeretem azt a közeget, amelyben szabályok révén rend van.

Ablak vagy folyosó melletti ülés?

Ablak, a kilátás miatt. Nagyon sokat repültem életemben, még most is szeretek a repülő ablakából kinézni. Bár tény, hogy a folyosó melletti ülés kényelmesebb.

New York vagy Bali?

Mind a kettő megfér az életemben. Szeretem a nyüzsgést, New York egy hatalmas olvasztótégely, de Balinak is megvan a helye és ideje. Egyébként a szabadidőmet a Tisza-tavon töltöm, hajón, ami inkább az utóbbit idézi csendessége révén.

Mi a legizgalmasabb dolog, amit életedben valaha csináltál?

Sok izgalmas dolgot csináltam. Szakmai szempontból érdekes történet volt, amikor 25 év üzemeltetői múlttal a hátam mögött úgy döntöttem, hogy kiszakadok a tanácsadói létbe, és mindemellett építettem egy szállodát a feleségemmel együtt. Három parasztházat vettünk meg, lebontottuk őket, majd építettünk rá egy szállodát.

Ott voltam az informatika születésénél is a bankszektorban, 1988-tól 1990-ig, a bankprivatizáció idején. Akkor a Külkereskedelmi Bankban dolgoztam. A pötyögős számológépek és írógépek helyett VAX klasztereket vittünk be fiókhálózatba. Én még láttam azt a giro – rendszert, amikor futárok vitték a floppy lemezeket az ország minden pontjára, és ezeket áttettük vezetékre, X-25-ös hálózatra, ezeken gyűjtöttük az adatokat. 

Hasonlóan izgalmas, amikor 1995-ben lezajlott az első “bank merge” Magyarországon, amelyben akkor részt vehettem üzemeltetőként.

Hogyan határozod meg magad három szóban?

Folyamatos készenlét és folyamatos figyelem. A banknak ugyanis mindig működnie kell. Legyen karácsony éjszaka, szilveszter éjszaka vagy bármilyen helyzet. Ezen kívül a folyamatos tanulás, és az emberi fejlődés. Nagyon sok emberrel dolgozom együtt, és vezetőként emberileg is ott kell lenni.

Miből meríted most a legnagyobb inspirációt?

Mindig az aktuális feladatokból. A múlt nagyon fontos, hogy tudjam, hogy honnan jöttünk, milyen tapasztalataink vannak, hogyan építsem fel ebből a jövőt. De nyilvánvalóan mindig a jövő feladatai izgatnak.

Könyv vagy podcast? 

Szeretek olvasni, de most már inkább podcastok, mert ezeket a kocsiban is meg lehet hallgatni. Van még egy nagyon praktikus oka: nem kell hozzá olvasószemüveg.

Mi a bűnös szenvedélyed?

Szeretek jó társaságban borozgatni. Valamint kedvelek mindent, ami motoros. Motoros hajót vezetek, a tengerre szóló vizsgát is letettem.

És hogy indítod a napodat?

Viszonylag egyszerűen: borotválkozás, reggelizés, majd elindulok dolgozni. Minden nap bejárok.

Ha egy napra cserélhetnél valakivel életet, ki lenne az?

Nem cserélnék senkivel, jól érzem magam a bőrömben.

A telefonodon és a tárcádon kívül mi a legfontosabb hétköznapi tárgyad? 

Nem kötődöm tárgyakhoz.

Van-e olyan tehetség, amelyre mindig vágytál, de neked nem adatott meg?

A nyelvérzék. Jobb lett volna gyerekfejjel nyelveket tanulni.

Kedvenc ételed?

A halat szeretem, valamint a gourmet-fogásokat.

Szereted a meglepetéseket?

Igen. A munkában kevésbé, de akkor is jönnek maguktól, és megtanultam kezelni az ilyen szituációkat. 

Mi a vezetői szuperképességed?

Szeretek emberekkel foglalkozni, könnyen teremtek kapcsolatokat, és úgy gondolom, hogy mások is szívesen vannak velem. Valamint a higgadtság, akár váratlan helyzetekben is.

Mi akartál lenni tizenkét éves korodban?

Gyerekként sok időt töltöttem nagyszüleimnél a nyugati határszélen. Gazdálkodtak, ezért én határozottan ezen a területen szerettem volna dolgozni agrármérnökként vagy állatorvosként. A természet szeretete megmaradt belőle.

Szakmai interjú


A világunk alakulását meghatározó megatrendek közül melyik foglalkoztat a legjobban?

Átlag fölötti lehetőségekkel és rálátással a világra, mondhatom, hogy minden érdekel. Például a környezetvédelem, a jövő nemzedékek nevelése, de érdekel a politikai helyzet is: van ukrán és orosz leányvállalatunk is. Így első kézből érzékeljük a jelen konfliktus negatívumait és pozitívumait is. Már amennyire beszélhetünk ennek kapcsán pozitívumokról, amelyek egyébként szakmai kihívásban jelennek meg, például a felhő használata.

Ezek közül a kihívások közül melyek azok, amelyekkel az OTP-csoport tud foglalkozni? Az informatikában hogyan tudjátok ezt követni?

Éppen géptermet építünk, amelyben igyekszünk minimalizálni az energiafelhasználásunkat. Olyan napelem-rendszert tervezünk építeni, amely a felhasználás egy részét tudja pótolni. Az épületeink is igyekeznek zöldek lenni.

A jövő generációk nevelése kapcsán tagjai vagyunk a Magyarországi Vezető Informatikusok Szövetségének, és támogatjuk a fiatal programozókat. Nem szeretnék kerékkötője lenni a jövő fejlődésének, ezért evidens, hogy magam köré vegyem a fiatal korosztály képviselőit.

2023-24-ben szerinted melyek az IT legnagyobb kihívásai?

Nagyon sokat beszélünk AI-ról, ennek a felhasználhatóságáról. Beszélünk extra számítási kapacitásról, kvantumszámítógépről. Ez utóbbi az informatikát már egy egészen más szintre emeli. A mai gyakorlati informatika a két bitre épül, a kvantumszámítógép már nem, és ez ma még nehezen felfogható. Nagyon komoly kihívás, hogy ebből lesz-e valaha termék. Ha igen, akkor ki kell találni hozzá egy “kvantumálló” titkosítást, mert a jelenlegi nem akadály számára.

Mit jelent 2023-24-ban a szoftverfejlesztés?

A fejlesztés az új termékeink minél gyorsabb piacra jutásáért, a piaci részesedésünk megőrzéséért felelős. A szoftverfejlesztés másik célja, hogy olyan kényelmes eszközöket csináljunk, amelyek azonnal rendelkezésre állnak, mondjuk egy prompt vásárláshoz. Fontos funkciója a háttérműködésünk gyorsítása. Az a cél, hogy egy virtualizált környezetet úgy tudjunk felügyelni, hogy más észre se vegye, ha hiba van. Egy szerverhiba ma nem csupán házon kívül nem szabad, hogy látsszék, hanem még házon belül sem.

Jelenleg mi az OTP-csoport legfontosabb hosszútávú IT-projektje?

A banki alaprendszer cseréje a leghosszabb projekt jelenleg, ezt 6-8 évre tervezzük. A gépterem-költözés ennél rövidebb távú, ezt 2025 végéig tervezzük befejezni.

Az automatizáció: fenyegetés vagy lehetőség? Hogyan fogja átalakítani az IT világát? 2024-ben ide értjük a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdéseket is.

Mindenképpen lehetőség, sőt kötelező. A mai megnövekedett környezeteket automatizáció nélkül nem lehet fenntartani. Infrastruktúra üzemeltetési területen is elvárt minimum, ráadásul a hibamentes működés záloga.

A mesterséges intelligenciával kiegészítve az automatizációnak még stabilabb működést kellene létrehoznia. A monitoringban már használunk AI-t: rengeteg feldolgozott információt vesz számba, amikor egy-egy szituációt elemezni kell. Ez a monitoringban nagyon hasznos. Ugyanakkor, szerintem az AI nem váltja ki az emberi gondolkodást, de nagyon sok mindenben a kezünkre tud dolgozni.

Szerinted a mesterséges intelligenciának az IT-ban milyen következménye lesz?

Ha jól használjuk, akkor szerintem gyorsítani és stabilizálni fogja a fejlesztéseket, sokkal célzottabb irányba fogja vinni azokat. Rövidebb idő alatt jobb termékek születnek általa. Valamint jóval nagyobb lesz az üzembiztonság.

Van-e olyan könyv, amely a legnagyobb segítséget adta a munkád során?

Nem kifejezetten szakmai, de Ernest Shackleton sarkkutató könyvéből nagyon sokat lehet tanulni. Azt meséli el, hogyan lehet életben tartani egy 60-70 fős közösséget teljesen szélsőséges körülmények között. Hiszen az emberi élet a legdrágább.

Ha az IT következő két évét nézzük, akkor milyen sporthoz tudnád hasonlítani a leginkább?

Az egyik gondolatom a maratonfutás, ami a napi üzemeltetést illeti. Itt hosszú távon, egyenletesen jó teljesítményt kell nyújtani. Az agilis fejlesztés viszont a 100 méteres sprinthez hasonlít. A kettő között még ott van kapocsként a váltófutás is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Leave a Reply

Copy link
Powered by Social Snap