Skip to main content
Erőforrás-tervezésHealth & SafetyIT & Digitális HRMunkáltatói márkaépítésStratégiai HR, Recruitment

Bezzeg a svédek! – Egy stockholmi toborzó munkanapja

By 2022. novemberdecember 5th, 2022No Comments

Bezzeg a svédek! - Egy stockholmi toborzó munkanapja

5 perc olvasási idő
2022.12.05.

Milyen egy svéd HR-es átlagos hétköznapja? Nordconnosként munkánk során sok svédországi toborzóval találkozunk. Velük való beszélgetésekből állítottuk össze egy nap történetét, belesűrítve a skandináv munkahelyi jellegzetességeket. 

Így állt össze Linnéa, a stockholmi toborzó egy munkanapja.

6:30 – Ébredés

Linnéa felébred Stockholm-külvárosi lakásában. Október eleje óta már nem húzza be a redőnyt, hamar sötétedik és későn kel a nap, ő pedig szereti látni az utca fényeit. Kinéz az ablakon, még legalább egy óra, mire világos lesz, csak a szomszéd ház koránkelőinek hálószoba lámpái világítanak. Mindig ugyanazok kelnek korán, de Linnéa nem veszi ezt észre, jólneveltsége nem engedi, hogy ne csak nézze, hanem lássa is a függönytelen ablakok mögötti tevékenységet. 

Felkel az ágyból, kutyája egyből felkapja a fejét. Végigköveti Linnéát, amíg papucsban kislattyog a konyhába és elindítja filteres kávéfőzőjét.

7:45 – Munkába menet

Biciklivel akart menni, de az éjjel 10 centi hó esett. Hiába volt előző héten 15 fok, Svédországban gyorsan lehűl az idő. Linnéa kinyitja a lépcsőház ajtaját és kilép a hóba. Szeret 9:00 előtt beérni, főleg hétfőn, hogy még átnézze minden előkészítés megtörtént-e a személyes és online találkozóihoz. A cégvezetés komolyan veszi a véleményét, a mai napra fontos beszámolóval készült.

8:15 – Érkezés

„God morgon!” köszön széles mosollyal Linnéa a recepción. Néhány percet viccelődnek a hirtelen beköszöntött téli időjáráson, havas, sáros csizmáját felteszi a cipőtartóra és felveszi fehér, kényelmes, de elegáns ruhához is passzoló sportcipőjét.

Leül a gépe elé és elkezdi a heti felkészülést. A hétvége során 16 jelentkező érkezett be szellemi pozíciókra, akik megfelelő módon válaszoltak a KO kérdésekre. Egy gombnyomással jóváhagyja, hogy kimenjen nekik a személyiségteszt kitöltéséhez szükséges e-mail.

9:00 – Interjúk

Linnéa felkészülten kapcsolódik be az első Zoom-interjúra. Három jelöltnél méri fel a délelőtt során, hogy passzolnak-e a vállalati kultúrába mielőtt továbbadná őket a szakmai vezetőnek. Ők azok a jelöltek, akik már a személyiség- és kognitív tesztet kitöltötték, és sikeresen megfeleltek az elvárásoknak.

Nagyon tudatos a kérdések feltevésében, nem bízza a véletlenre. Amiről kérdez: munkához való viszony, döntési képesség, csapatmunka és önálló felelősségvállalás. Amiről nem kérdez: magánéleti témák.

Az eredményt toborzási rendszerben rögzíti – nem kérdés, hogy használ-e, inkább az, ahogy melyiket. A svéd piacon bőven van lehetőség helyi igényekre szabott ATS-ekből (Applicant Tracking System) válogatni.

11:00 – Vezetői státusz

A szakmai csapat vezetője otthon kezdte a munkát, csak a megbeszélésre jött be az irodába. Ő bevállalta a biciklit, már november elején felszerelte rá az erősebb tapadású kerékgumit. Lábszárvédőjére felcsapódott a sár, de már nem volt ideje levenni, hiszen megbeszélt időpontról semmi esetre sem késünk – ahogy bejön a terembe már nyitja is fel a laptopját: kezdődik a pozíciók státuszának átbeszélése.

Linnéa minden alkalommal számokkal készül. Számára a legfontosabb, hogy jó legyen a kapcsolata a vezetőkkel, és tudja, hogy ez a kulcs a meggyőzésükhöz. 2022, negyedik negyedév, minden új felvételt alaposan indokolni kell, az idő előtti felmondás túlságosan költséges. Jó döntést kell hozni, méghozzá gyorsan, mert jó munkaerő gyorsan kap ajánlatot.

12:30 – Ebéd

Linnéa figyel rá, hogy sose kelljen kapkodva gyorsételt ennie ebédre, annak ellenére sem, hogy sűrű a napja. Mára egy toborzási chatbotot szállító értékesítő jelentkezett be hozzá, ebéddel kombinálják a találkozót. Így belefér egy egészséges étkezés és a bemutató is. Linnéa figyel rá, hogy naprakész legyen az új HR-technológiákkal, jó kapcsolata van a partnercégekkel.

13:30 – Tömeges kékgalléros interjú

50 fős terem megtelt emberekkel. Korban, nemben, nemzetiségben vegyes társaság. Nem az angol, a svéd a közös nyelv. Linnéa megnyitja az eseményt a regionális igazgató bemutatásával, aki elmondja a legfontosabb tudnivalókat a cégről és a munkáról. 

A jelöltek ezután csoportokban feladatokat oldanak meg. Mérés célja: feladatmegértés, hétköznapi problémamegoldás. A jól teljesítők neve felkerül a következő interjún résztvevők listájára, akikkel másnap Linnéa egyszeri félórás interjút szervez. Ezután meg is hozzák a döntést, amit egy teljeskörű adminisztratív ellenőrzés követ – igazolványok valódiságát, letelepedési engedély és munkavízum meglétét vizsgálják.

Ha mindent rendben találtak, indulhat a munka.

15:30 – Pihenés és sütik

A nap nem teljes péksütemény és (sokadik) kávé nélkül. Ez annyira magától értetődő, hogy délután szinte varázsütésre megjelennek a fahéjascsigák, marcipánok, vaníliakrémes-kosárkák a konyhában, várva a kollégákat.

A svéd „fika” több, mint kávézás, pihentető kikapcsolódás, jó hangulat, stresszmentes időtöltés jellemzi. Minden munkanap szerves része.

Linnéa szeret csevegni fika közben, kedvenc témája a hétvégi nyaraló berendezési tippjei. Bár imádja a városi nyüzsgést, minden hétvégét a Stockholmtól 200 km-re északra található erdőszéli nyaralóban tölt párjával, gyerekekkel, kutyával. 

Az utolsó süteményt természetesen senki nem veszi el – hátha valakinek még nem jutott.

16:00

Linnéa összefoglalja a nap történéseit, rögzíti a nyitott feladatokat. Átfutja az e-mailjeit, és amire még nem adott, most küld egy egysorost választ. Egy fontos jó hír érkezett: pénzügyi területre elfogadta a vezető a jelöltet, szeretne vele együtt dolgozni. Linnéa azonnal reagál, tudja, ha akárcsak reggelig vár, könnyen lemarad az új kollégáról. Pár telefon, és már küldi is a hivatalos ajánlatot a jelöltnek. Ajánlat elfogadási határidő 2 nap. Elégedetten csukja le a laptopját.

17:00

Ahogy kilép az ajtón maga mögött hagyja a sűrű nap gondolatait: a szabadidejét nem befolyásolja a munka. Fejben a ruhaválasztásán gondolkozik az esti vacsorára, amit már 2 hete beütemeztek a barátokkal. A zöld metró ajtaja nyílik, fülében már Miriam Bryant szól és az iroda már nagyon távol – holnap reggelig nem is fog gondolni rá.

A Nordconn toborzással és toborzási riportok összeállításával foglalkozik két telephelyen, Magyarországon és Svédországban. Egy cég toborzási döntései meghatározzák annak sikerét a jövőben – segítünk, hogy elérd a céljaid! www.nordconn.com 

Székely Vilté

Vezető
Nordconn Svédország

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Share via
Copy link
Powered by Social Snap