Skip to main content
IT & Digitális HRNext Practices

Ha jövőállóság, akkor digitális transzformáció

By 2023. márciusmárcius 24th, 2023No Comments

Ha jövőállóság, akkor digitális transzformáció

2 perc elolvasni
2023.03.24.

A digitalizáció forró téma a vállalkozások körében, soha nem látott tempót diktál azoknak, akik a jövőbiztosságra voksolnak, de azoknak is, akik még csak kacérkodnak a fejlődés gondolatával. Részt venni az innovatív vállalati vérkeringésben már nemcsak sikk, hanem érdek is, hiszen manapság csak az tud igazán strapabíró vállalkozássá válni, amelyik jól átgondolt digitális transzformáción esik át. Az igazán elhivatottak pedig versenyen is megmérettethetik magukat.

De mitől “jövőbiztos” egy vállalkozás? Tulajdonképpen az ellenállóképességről és rugalmasságról van szó. Fel kell készülnie a cégeknek a bizonytalanságra, az elmúlt 4-5 év egymást érő gazdasági és geopolitikai változásai erre látványosan rá is kényszerítették a vállalatokat. A digitalizáció ehhez a rugalmassághoz tud jó alapot adni. Vegyük például azt, hogy felhőtechnológia nélkül elképzelhetetlen lett volna egy világjárvány elleni vakcina kifejlesztése és legyártása ilyen rövid idő alatt.

Digitalizálható területek

Egy vállalat digitális transzformációja nem feltétlenül jelent innovációs bummot. Megjelenhet ez egy IT-infrastruktúra fejlesztésben, modern munkahelyi rendszer kiépítésében, az elavult excelek lecserélésében, az adatok digitalizálásában. A lényeg, hogy az adott vállalkozás lehetőségeire szabott legyen a változtatás. Ezáltal lesz produktívabb egy vállalat, a piaci hatékonyság pedig versenyképességben csapódik le.

A munkaerő is lehet jövőálló

Ha egy vállalat digitalizál, nem jelenti azt, hogy csökkentenie kell a munkavállalók számát, a mesterséges intelligencia vagy új gépsor használható kiegészítésként is. Az emberek átcsoportosíthatóak kreatívabb feladatokra, ami a produktivitást, az elégedettséget, a teljesítményt növeli.

Szabó Péter, a Microsoft Magyarország ügyvezető igazgatója szerint a digitalizáció önmagában amúgy sem ér sokat, a cég munkatársainak képzésére legalább akkora hangsúlyt kell fektetni, mint a modernizálásra, ettől lesz a folyamat organikus és jól működő. Ennek fontosságára akarták felhívni a figyelmet, amikor 4 éve elindították a HRBEST Futureproof Organisations Díját, amely azoknak a vállalatoknak szól, amelyek komolyan veszik a rugalmasság kérdését és élharcosként építenek a digitális technológiákra a működésük során.

Mi az a Futureproof Organizations Díj?

Mind a régóta a szakmában tevékenykedő gigacégek, mind az új digitalizálók nevezhettek Magyarország legrangosabb HR-versenyén belül a Microsoft által szervezett Futureproof Organizations Díjra. Szabó Péter elmondása szerint egy egészséges versenyt szeretnének minden évben, immár negyedjére támogatni, hogy a semmiből induló, digitális transzformáción áteső vállalkozások és az alapvetően digitalizációra építők is kitűnhessenek  a megoldásaikkal.

Szabó Péter 2022 nyarától ül a díjalapító Microsoft ügyvezető igazgatói székében, és ebben  az évben a Futureproof Organizations kategória zsűritagja is.

Számára is kéz a kézben jár a digitalizáció és annak oktatása. Szabó szerint a Futureproof Organizations Díjjal tudja kommunikálni a Microsoft, mit gondolnak előremutatónak a munkahelyeket illetően, és hogy a technológia miként járulhat hozzá egy olyan munkakörnyezet kialakításához, amely versenyképesebbé teheti a céget. Úgy gondolja, ez évről évre sikerül is.

Kiemelte, hogy a 2022-es nevezők remek pályamunkákat küldtek be, és volt ugyan személyes kedvence, de egyelőre nem bocsátkozik méltató részletekbe, míg a teljes zsűrizési folyamat le nem zajlik.

Azért is szeret zsűritag lenni, mert mindegyik pályamunkából tanulhat az ember valami előremutatót, másrészt nagyon széles spektrumon mozogtak a pályázatok. Egészen pici kkv-k, szoftverfejlesztős cégek, nagyvállalatok, és még például idősek otthona is részt vett a saját digitális transzformációjukat leírva. A digitális átalakulás minden fázisát bemutatták, és szép nagyot ugrott mindenki a saját rajtkockájáról.

Szabó Péter

Ügyvezető igazgató
Microsoft Magyarország

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Leave a Reply

Copy link
Powered by Social Snap