Skip to main content
Next Practices

HRBEST – Nem elég csinálni, csillogni is kell!

By 2022. decemberáprilis 27th, 2023No Comments

HRBEST – Nem elég csinálni, csillogni is kell!

5 perc elolvasni
2022.12.05.

„Kellene egy cikk a Next-re, hogy még többekhez jusson el a HRBEST. Az lenne a legjobb, ha te írnád.” – ez a mondat kúszott be a tudatomba egy megbeszélés során két email olvasása között. A cél nyilván egyértelmű, szeretnénk, ha minél több pályázat érkezne, minél szélesebb merítésből ítélhetnénk oda a díjakat a legjobbaknak, és minél több pályamunkát ismertethetnénk meg a nagyközönséggel.

Nos, ha nincs kedved tovább olvasni, akkor a lényeget tulajdonképpen már el is vihetted a fenti, rövid bekezdésből. Pályázz! Még december 18-ig van időd. Erre az oldalra célszerű még kattintani: www.hrbest.hu

Ha mégis van még néhány további korty a kávédból, vagy 1-2 perced mielőtt bezuhansz a következő online meetingbe, akkor mesélek egy kicsit arról, hogy honnan indult a HRBEST, mi az, ami nem változott és miben más idén, mint korábban. Teszem ezt az idei zsűri elnöki pozíciómból kifolyólag teljesen elfogulatlanul. Vagy majdnem. 😉

Tisztán emlékszem rá, hogy hideg volt és egy kávézó előtt álltam meg, amikor Gergő jó pár évvel ezelőtt felhívott, hogy most már tök erős a HR Fest brand, itt az ideje létrehozni egy saját díjat. Szoktam én szuper lelkes lenni mindenféle gondolattól, hát ettől nem voltam, mondván, hogy annyi ilyen van, a fele tök hiteltelen, nehéz ebben mást csinálni, nem tudom… Mondtam néhány szempontot, hogy „cseppet sem szubjektív” nézőpontom szerint mi kellene hozzá, nekem, minimum, hogy legyen ennek értelme… hozzátettem, hogy szóval nem vagyok róla meggyőződve, és mennem is kell… de persze nézzük meg, hogy gondoltátok részleteiben, aztán meglátjuk.

Eltelt pár hét, ez esetben már slide-okkal tért vissza Gergő (szerintem már mindenki hallotta a sztorit, amit oly szívesen mesél, hogy magát a HR Festet úgy indítottuk, hogy még 1 slide-ot sem hozott😊), láttam, hogy beépített néhány dolgot, abból, amiket elhadartam, úgyhogy értékelve az erőfeszítést hamarosan arról egyeztettünk, hogy akkori kalapomban, milyen kategóriát vállaljunk fel.

És akkor most elárulok nektek egy műhelytitkot. Nekem az volt a legfontosabb dolog ebben az egészben, hogy ne csak díjakat osztogassunk. Tudom, hogy fontos, tudom, hogy jól jön a falra, meg a CEO előtt, meg a régiós HR igazgatónak, és természetesen ne felejtsük el – mint, hogy én is szépen hirdettem az igét ebben a kérdésben –, hogy employer brandingben való felhasználhatóság szempontjából is előnyös. Azaz, hogy egyik nagyra becsült elődömet idézzem pontosan: „Nem elég tojni, kotkodálni is kell”. Egyszer talán ennek a mondatnak a történetét is megírom részletesebben…

 

2019-ben hirdettünk először győzteseket. A zsűrizés szuper élmény volt, mindenkinek. Igazán jó viták, értékes szakemberek, közben sok röhögés. Boldog győztesek, szépséges fotókkal és büszke videó nyilatkozatokkal megszórt social media.

Vártuk is a következő évet, sokan legfőképp a zsűrizés miatt😉, jött aztán közbe covid, lezárás, szabadulás, még egy kis covid…, kár is ragozni. De a HRBEST mégis szépen megmaradt, bár a pályázatok jó része tartalmazott nyomokban covidot, pontosabban a covid időszak szülte megoldásokat, ami azért szuper, mert azt is láthattuk milyen jó hatással is volt valójában ez az egész őrület a kreativitásunkra. Úgy összességében, meg a szakmát tekintve, és arról az aprócska globális tényről se felejtsünk el itt megemlékezni, hogy a HR-be vetett bizalom és a HR stratégiai jelentősége szép nagy hátszelet kapott, az ebben az embert próbáló időszakban tanúsított derekas helytállásnak, és még néhány nem elhanyagolható piaci jelenségnek köszönhetően, amiket most nem sorolok tovább.

Így aztán, 3 évvel és közel 220 pályázattal a hátunk mögött, a HR-es díjak már nem „csak” a HR-nek lettek érdekesek, de kicsit elkezdett vállalati büszkeséggé is válni, ha bekerült a falon lévő gyűjteménybe egy csinos HRBEST plakett.

Őszintén én még mindig nem voltam elégedett. Mert a „nekem fontos lényegi kérdésekből” még mindig hiányoztak dolgok. Node, most már nem spilázom tovább kedélyeket, én két dolgot vágytam látni ebben az egészben az elejétől kezdve (igazából hármat, de hagyjunk valamit jövőre is 😉 ):

  1. Hiteles vezetőket, és nem csak HR területről, akik elbírálják a pályázatokat, like-kampányok nélkül. Parázs vitákat, szakmai dilemmákat és valódi indoklást, hogy miért az az 1-1 pályázat nyerte el az adott kategória fődíját, vagy épp állhatott fel a dobogóra.
  2. Valódi tudásmegosztást, vagyis, hogy ne a díjak számítsanak, hanem az, hogy tanulni tudjunk egymástól (értsd. ne rejtegessük már ezeket a pályázatokat, ha már egyszer pont az lenne missziónk, hogy minél több tudást, gyakorlatot, tapasztalatot osszunk meg a szakmával). A HRBEST az én víziómban az adott év legmenőbb, legbátrabb, legfenntarthatóbb, legszisztematikusabb, legnagyobb hatású HR projektjeinek gyűjteménye. Ahol az a menő, ha olyat csináltál, amivel büszkén beírod magad a „virtuális nagykönyvbe”. A jövő HR vezetői pedig ezt a nagykönyvet bújják majd, amikor tovább akarnak látni az egyetemi tananyagon, hogy beleszagoljanak a HR valódi világába.

Ezzel pedig meg is érkeztünk 2022-be, amikor is az elsőt még magasabbra emeljük, a második irányába pedig elindultunk. Az én szívem itt dobbant meg igazán. Ezzel együtt elkezdtünk beépíteni sok korábbi visszajelzést, és picit tovább építeni az eddig lerakott alapokra. Ma pedig büszkén tudom azt mondani, hogy a HRBEST valóban a HR szakma legrangosabb elismerése Magyarországon.

Hogy miért?

Mutatom.  (Kis részrehajlással a kettővel kezdem… tudjátok, minden szentnek…)

  1. A HRBEST zsűrije

Szuperszónikus, ennél jobb szót nem találtam erre. (és ugye mindenki hallja a Dancing with the Stars zsűrijének beharangozásával megegyező zenei aláfestést és dobpergést?!)

Idén a zsűrizés két körben zajlik. Az első körben – MOST figyelj – a HR Fest TOP 100 HR vezető közösségének minden tagját meghívtuk, hogy értékelje a beérkező pályázatokat. Tehát az ország meghatározó HR vezetőinek nagyjából 200 szempárja olvas majd, az ő értékelésük alapján áll össze a „shortlist”. Ezzel dolgozik majd tovább az zsűri.

Spoiler: a saját pályázatukra nem szavazhatnak 😉

A második körben elképesztően izgalmas, első számú vezetőkből és más üzleti területeket képviselő vezetők (igen, igen… IT igazgatók, kommunikációs vezetők, stb.) csatlakoznak a már megszokottan magas színvonalat képviselő HR szakmai kiválóságokhoz, akik „felhasználói” és üzleti szemmel is értékelik a pályázatokat.

Egy szó, mint száz, ha dolgoztál idén bármin, amire büszke vagy, ez az a grémium, aki elől kár lenne azt eltitkolni.

  1. MINDEN pályázat elérhető, megismerhető lesz a HR Next-en

Azaz, a HRBEST valódi küldtetésének betöltéséhez is megérkezett, hogy sokkal több legyen ez, mint egy díj.

A HRBEST egy szuper inspirációs gyűjtemény – az a bizonyos „virtuális nagykönyv”, a legjobb gyakorlatokból, kísérletekből, tapasztalatokból. Hozzáférhető a szakma (és az érdeklődő egyéb vezetők) számára – TÖK INGYEN. A díjazott pályázott munkák onepagere, vagyis rövid kivonata ezért elérhető lesz a Next-en, ahogy elérhető a 2021-es díjazott pályázatoké is. Ahogy én mindig a valós tapasztalatokból és azok történeteiből tanultam a legtöbbet, hiszem, hogy a pályázatok megismerése további új, jobb és jobb megoldásokat fog inspirálni, és nagyban hozzájárulhat ahhoz, hogy egyre több munkahelyen legyen tényleg jó dolgozni.

Persze nem marad el az sem, hogy az izgalmas pályázatok történeteiből jónéhányat megismertetünk majd a HR Fest különböző eseményeinek élő-, és online színpadjain is.

  1. Eltöröltük a KÖTELEZŐ nevezési díjakat

Ha még lenne érved, és most mutogatnál a nehézkes engedélyeztetések, a beszerzés, vagy budget kontroll irányába, hogy miért ne mutass meg valamit abból, amire idén (vagy az elmúlt 1-2 év munkájából) a legbüszkébb vagy, akkor segítünk: nem kell PO számot és mini budgetet igényelni, mert ha éves bevételed nem haladja meg az 500 millió Forintot, nincs kötelező nevezési díj.

Ezzel együtt, ahogy mind tudjátok, mi is pénzből élünk, nekünk is pont annyival drágul a kenyér, a benzin, a gáz… De a mivel fontos a küldetésünk, nem ezen akarunk meggazdagodni. Ha tehát a nevezési díj tartott vissza eddig, már ne tegye.

Ha meg tudod tenni, és maradt annyi az év végi budget-ben, akkor pedig megköszönjük, ha támogatod a munkánkat. Fontosabb, hogy pályázz! Tényleg.

  1. Vannak új kategóriáink

Legyen a fókuszod akár a HR digitális átalakulásán, a toborzáson, a képzés-fejlesztésen, a teljes szervezet jövőbiztossá tevéséhez szükséges szervezeti átalakuláson, a jövő tehetségeibe való befektetésen, vagy a lehető legjobb munkavállalói élmény, hibrid kultúra, fizikai- és mentális egészség megteremtésén, mindenre gondoltunk. Egészen biztosan megtalálod a legjobban illeszkedő kategóriát, itt: www.hrbest.hu, ha mégsem, hívj, segítünk.

SŐT

  1. Van egy egészen új kategóriánk, ez is régóta érett már, keressük AZ ÉV HR-SZOLGÁLTATÓI MEGOLDÁSÁT is!

Ebbe az új kategóriába kifejezetten szolgáltatói nevezéseket várunk, már nem „csak” társpályázóként.

Visszagondolva a korábbi „kalapjaimra”, megőrültem volna a lehetőségért, hogy egyetlen pályázattal Magyarország meghatározó HR vezetőinek egyszerre mutathatom meg mivel tudom támogatni őket… őszintén bízom benne, hogy sokan így lesznek ezzel a szakma szolgáltatói oldaláról.

 

Egyszó, mint száz, ha eddig hezitáltál, már ne tedd.

A pályázatok leadási határideje: JANUÁR 15.

Itt megtalálsz minden információt: www.hrbest.hu

Itt pedig inspirálódhatsz az előző évi díjazott pályázatokból: https://hrnext.hu/next-practices/

Az első dolgod, hogy regisztrálj be, utána fogod látni a pályázati űrlapot és sok más részletet.

És ha elakadsz, hívj bennünket, a HRBEST fantasztikus „anyukája” Zubornyák Lilla (zubornyak.lilla@hrfest.com) szinte bármikor elérhető és tényleg minden kérdésre tudja a választ 😊. Én is szívesen segítek, ha csak átbeszélnél 1-2 pontosítást, vagy jól esne egy gyors visszajelzés, mielőtt véglegesíted az anyagot (uzsak.eva.virag@hrbest.com).

Adj egy sanszot annak, hogy amin egész évben dolgoztál, azt mások is megismerhessék, tanulhassanak belőle, érj el nagyobb hatást. És ki tudja… talán a végén, te teszed majd büszkén a falra a plakettet. Mert fontos.

Mert nem elég csinálni, csillogni is kell!!!

Uzsák Éva Virág

HRBEST zsűri elnök
HR Fest

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Leave a Reply

Share via
Copy link
Powered by Social Snap