Skip to main content
People of IT

Informatikai fejlesztések nélkül nincs energiaátmenet

By 2024. februárfebruár 12th, 2024No Comments

Sorozatunkban a hazai informatikai színtér ismert, szakmailag nagyra becsült tagjaival beszélgetünk az IT hazai és nemzetközi helyzetéről, trendjeiről. Most Popovicsné Koncsos Brigitta, az E.ON Hungária Csoport CIO-ja válaszol kérdéseinkre.

Informatikai fejlesztések nélkül nincs energiaátmenet

5 perc elolvasni
2024.02.05.

Beszélgetés Popovicsné Koncsos Brigittával, az E.ON Hungária Csoport digitális technológiai igazgatójával


Villámkérdés – villámválasz

A beszélgetés során minden interjúalanyunknak ugyanazokat a pattogósan rövid, személyes kérdéseket tesszük fel.


Chat vagy telefon?

Chat, mivel nagyon sokat ülök megbeszéléseken, amikor nem tudom felvenni a telefont.

Mi a három legfontosabb dolog, amely nélkül nem tudsz élni?

Kávé, kávé, kávé. Hogy mást is mondjak: kell 8 óra alvás, és szükség van körülöttem olyan emberekre, akikkel beszélgetni tudok.

Ablak vagy folyosó melletti ülés?

Ablak mellett szoktam ülni, mert a folyosó mellett a férjem ül. De a viccet félretéve, azért ülök ott, mert nem szeretem, ha nem látok ki.

New York vagy Bali?

New York. Imádom a nyüzsgését.

Mi a legizgalmasabb dolog, amit életedben valaha csináltál?

Az egyik az volt, amikor 10 méter magasból eldőltem hátra, hogy a kollégák kapjanak el. A másik, amikor kilőttek egy 30 méteres csúzliból.

Hogyan határozod meg magad három szóban?

Édesanya, feleség, vezető.

Miből meríted most a legnagyobb inspirációt?

Általában a másokkal való kapcsolódásból. Amikor kontaktba kerülünk, én is adok valamit, és ők is nekem. A klasszikus értelemben vett extrovertált típus vagyok, aki az emberi kapcsolatokból töltődik.

Könyv vagy podcast? 

Mindkettő. Könyvet digitálisan és papíron is fogyasztok, podcastot általában szakmai témákban. Az iparági podcast nekem kötelező, és időnként vezetői témákra is kíváncsi vagyok. 

Mi a bűnös szenvedélyed?

Nincs ilyen.

Hogyan indítod a napodat?

A kanapén megkapom a férjemtől a kávémat, azután fél órát jógázom.

Ha egy napra cserélhetnél valakivel életet, ki lenne az?

Megnézném Michelle Obama életének egy napját már nem first lady-ként.

A telefonodon és a tárcádon kívül mi a legfontosabb hétköznapi tárgyad? 

A szemüvegem.

Van-e olyan tehetség, amelyre mindig vágytál, de neked nem adatott meg?

Ezirányú vágyakozásom nincsen.

Kedvenc színed?

Kék, zöld.

Kedvenc ételed?

Túrógombóc.

Szereted a meglepetéseket?

Akkor szeretem a meglepetést, ha tudok róla!

Mi a vezetői szuperképességed?

Gyorsan látok át helyzeteket, és ezeket össze tudom kapcsolni az emberekkel. Nagyon gyorsan értelmezek különböző helyekről érkező információkat, és ugyanilyen gyorsan össze tudom azokat kombinálni a következő jó lépés érdekében.

Mi akartál lenni tizenkét éves korodban?

Akkoriban mindig azt mondtam, hogy nem tudom, mi leszek, de az biztos, hogy problémás, nehéz helyzeteket fogok megoldani. Koraérett voltam.

Szakmai interjú


A világunk alakulását meghatározó megatrendek közül melyik foglalkoztat a legjobban?

Hogyan fog fennmaradni a bolygó, amikor már mindent felhasználunk belőle? Sokat jár a fejem azon, hogyan tudnék a magam eszközeivel hozzátenni a fenntarthatósághoz. Érdekel, hogy a gyerekemnek lesz-e vize, lesznek-e még erdők? Azért is vagyok itt az E.ON-ban, mert tudok ehhez kapcsolódni. Persze, most mondhatnék más IT-s témát vagy technológiát, mégis sokkal jobban izgat, hogy a bolygónk megmaradjon a következő generációknak.

Feltételezem, hogy az E.ON is foglalkozik ezekkel a kihívásokkal. Ti az informatikába hogyan tudjátok ezt becsempészni?

Az E.ON Hungária Csoport minden nap a fenntartható jövő megteremtésén dolgozik. Energiánkkal egy fenntarthatóbb holnapért – ez a vállalatunk missziója. Miről szól ez? Az energiahálózatok megújítása nélkül nincs energiaátmenet, nem tudunk megszabadulni a bolygónkra káros fosszilis energiahordozók használatától. Ahhoz, hogy megújuló energiaforrásokra támaszkodjunk, fejleszteni kell a hálózatot. Ez pedig nem csak kábelek hosszán, transzformátorok számán múlik, hanem azon is, hogyan tudunk hatékony, adatalapú digitális rendszereket fejleszteni. Informatikai fejlesztés nélkül nincs energiaátmenet, nincs fenntartható jövő sem. 

2023-24-ben szerinted melyek az IT legnagyobb kihívásai?

2023-ban az irodai IT hálózatunk megújítása hatalmas lépés volt, egy teljesen új feladat, amelyben nem volt semmilyen tapasztalatunk. Nagyon büszke vagyok rá, hogy sikerült, és 18 telephelyünkön stabil és modern, úgynevezett SD-WAN megoldásunk van. Emellett olyan nagy átalakítások zajlanak a cégcsoportban, mint az üzleti folyamatok modernizálása, az automatizálás, illetve az iparág felkészítése az energiaátmenetre, azaz arra, hogy a fosszilis energiahordozók helyett megújuló energiaforrásokat használjunk – ezek mennyiségi kihívása is jelentős, de nem veszíthetjük szem elől a technikai újdonságokat sem.

Mit jelent 2023-24-ban a szoftverfejlesztés?

A nagyvállalati informatikában túl kell lendülni azon a gondolatmeneten, hogy saját magunknak fejlesztünk szoftvereket. Számomra ma a szoftverfejlesztés sokkal inkább termékfejlesztést jelent. Használható, jól kialakított, “best practice” alapon összeállított termékre szükséges jó szoftvert fejleszteni. 15 éve még az egyedi megoldások voltak a divatosak

Az energetikában gyorsan változnak az üzleti körülmények: ma sokkal gyorsabban kell megjelennünk egy-egy termékkel a piacon, mint 10 éve. Ezt a tempót viszont nem tudom tartani, ha minden termékre különböző megoldást kell fejlesztenem.

Jelenleg mi a E.ON Hungária legfontosabb hosszútávú IT-projektje?

A leghosszabb az úgynevezett HANA (több modelles adatbázis – a szerk.), a másik leghosszabb pedig az üzemirányítási rendszerünk cseréje, amelyen közösen dolgozunk a vállalatcsoporton belül. Ez a rendszer az alapja annak, hogy az E.ON szolgáltatási területén a kollégák a telephelyekről láthassák, hol van gond a hálózaton, illetve akár távolról is be is tudjanak avatkozni, hogy megszüntessék az áramszünetet. 

A teljes HANA átállásunk meglehetősen hosszú folyamat, hiszen több mint tíz vállalatunk van, több üzleti szegmens, hálózatüzemeltető, kereskedő. Ez egy nagyon széles architektúra iparág-specifikus megoldásokkal.

Hogyan tudjátok mérni a projektek sikerességét? Használtok-e mérőszámokat? 

A futó projektjeinket négyhavonta felülvizsgáljuk. Az agilitás olyan mértékben megjelenik a portfólióban, hogy nem csupán egy évre tervezünk, hanem mindent lebontunk kisebb feladatokra. Figyeljük a teljesítés mértékét és az ügyfél-elégedettséget is. A klasszikus “in time, in budget, in scope” (időben, költséget tartva, kontrolláltan) nagyon egyszerűen működik. Minden projektnek van értékfelelőse (value owner) aki a végén megmondja, hogy rendben vagyunk-e. 

Az automatizáció: fenyegetés vagy lehetőség? Hogyan fogja átalakítani az IT világát? 2023-ban ide értjük a mesterséges intelligenciával kapcsolatos kérdéseket is.

Nálunk már egy jó ideje működik automatizálás, van RPA (robotfolyamat-automatizálási) csapatunk az üzleti területek oldalán. Ezt kiváló ötletnek tartom, mert IT specifikus tudást nem igénylő, egyszerű feladatok esetén rugalmasságot, gyorsaságot ad bizonyos munkafolyamatoknak. 

A mesterséges intelligencia hype-ot túlzónak látom, de természetesen foglalkozunk vele, házon belül aktívan teszteljük és nagyon várjuk pl. a Microsoft Copilotot, illetve a csoportban már elindult a vállalatra szabott tartalommal is ellátott E.ON-GPT is.  Általánosságban elmondható rólunk, hogy a lehető legtöbb új technológiát alkalmazzuk, de mindig feltesszük magunknak a kérdést, mit mire tudunk használni a saját üzletmenetünk fejlesztése érdekében. 

Van-e olyan könyv, amely a legnagyobb segítséget adta a munkád során?

Kenneth Blanchard, Patricia Zigarmi, Drea Zigarmi: Helyzetfüggő vezetés. Évekig minden vezető társamnak ezt adtam ajándékba. Nekem nagyon sokat segített abban, hogy jobb vezetővé váljak. 

Ha az IT következő két évét nézzük, akkor milyen sporthoz tudnád hasonlítani a leginkább?

Maratonfutáshoz. Ugyan már féltávhoz értünk, de a magyar energetikában az elmúlt 20 évben nem volt ilyen technológiai átalakulás, le kell futni a következő résztávot is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Leave a Reply

Copy link
Powered by Social Snap