Skip to main content
Diversity & InclusionStratégiai HR, Recruitment

Jusson versenyelőnyhöz a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával

By 2023. decemberNo Comments

Jusson versenyelőnyhöz a megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatásával

5 perc elolvasni
2023.12.05.

A rehabilitációs hozzájárulás 15 százalékos emelkedése nemcsak a megváltozott munkaképességű munkavállalók (MMK) foglalkoztatását ösztönzi tovább 2024-ben, hanem a vállalatok számára jelentős megtakarítást és versenyelőnyt is eredményezhet. Gécsek Marcell, a Pannon-Work cégcsoport rehabilitációs üzletágának vezetője szerint az MMK munkavállalók teljesítménye kiemelkedő mértékű és megfelelő integrációval megoldást jelenthetnek a munkaerőhiány okozta problémák leküzdésére.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók (MMK) foglalkoztatása nemcsak a társadalmi felelősségvállalás részeként fontos, hanem a vállalkozások számára is jelentős előnyökkel járhat. Gazdasági szempontból a legjelentősebb előnyt a rehabilitációs hozzájárulás csökkentése vagy a befizetési kötelezettség alóli mentesülés jelenti. A rehabilitációs hozzájárulást – ez az összeg 2023-ban a minimálbér 9-szerese, vagyis 2 088 000 Ft/fő/év – a létszám öt százaléka után kell megfizetni. A 2024. januárjától életbe lépő 15 százalékos minimálbéremeléssel ez az összeg jelentősen, több mint 300 000 Ft-tal emelkedik, így a fizetési kötelezettség 2 401 200 Ft/fő/év összegre emelkedik. Ezen kívül számos pályázati lehetőség áll rendelkezésre a társadalmi felelősségvállalás szerepének erősítésére, e tevékenység pedig a munkáltatói márkát is támogatja. Fontos kiemelni, hogy MMK munkavállalók foglalkoztatása során akár bérköltség-támogatás is elnyerhető, illetve e kollégák pozitív hatással bírnak a szervezeti kultúrára is, hiszen a sokszínűség és a szociális érzékenység mélyülése hosszú távon javítja a munkakörnyezetet és ezáltal a jóllétre is pozitív hatással bír.

Az MMK munkavállalókkal kapcsolatban általánosságban kijelenthető, hogy kisebb-nagyobb mértékben csökkent munkavállalási- és munkahelymegtartó képességekkel bírnak. Tehát a foglalkoztatásuk támogatja az önbecsülésük visszaállítását és erősítését azáltal, hogy „keresőként” hasznos és értékes munkát végezhetnek. Alkalmazásuk során jövedelemre tehetnek szert, így kevésbé függenek szociális helyzetüktől, hosszú távon pedig az életminőségük is javul. Mindezek miatt nagy felelősség hárul a foglalkoztatókra, akiket viszont számos intézkedés ösztönöz és motivál arra, hogy nyissanak bátrabban a megváltozott munkaképességű személyek felé.

„Tapasztalataim alapján a megváltozott munkaképességű munkavállalók ugyanolyan kompetenciákkal rendelkeznek, mint bármelyik »nem egészségkárosodott« kollégájuk. De egy fontos különbség van közöttük, méghozzá a hozzáállásuk terén: sokkal többet tesznek a munkahelyi feladatok elvégzéséért s hogy megmutassák, hogy értékes tagjai egy csapatnak. A körükben jellemzően alacsonyabb a fluktuáció, és számtalan visszajelzés alapján azt látjuk, hogy a teljesítményük gyakran kiemelkedő lehet” – fogalmazott Gécsek Marcell, a Pannon- Work rehabilitációs üzletágvezetője.

A megváltozott munkaképességű munkavállalók alkalmazása Magyarországon még mindig nem éri el az 50 százalékot, míg az egészségkárosodás nélkül élők több mint 96 százaléka végez valamilyen keresőtevékenységet. Bár a kötelező foglalkoztatási kvóta az elmúlt években egyre nagyobb motivációt jelentett a vállalatok számára – ennek hatása kimutatható a foglalkoztatási arányok alakulásában is – az érdeklődés további erősödése várható az MMK munkavállalók irányába. A megváltozott munkaképességű munkavállalók foglalkoztatása mögött az egyik legfontosabb érvet az jelenti, hogy a vállalatok életébe való megfelelő integrálásuk költséghatékony megoldást nyújthat a munkaerőhiány kezelésére.

„Alkalmazásukkal jelentős anyagi megtakarítást érhetnek el a vállalkozások, mivel a rehabilitációs hozzájárulás mellett az MMK munkavállalók esetében teljes SZOCHO kedvezményt is igénybe vehetnek. Ez azt jelenti, hogy egy 300 000 Ft-os bruttó havibér esetén a munkáltató éves költsége 4 086 000 Ft, míg egy MMK-kolléga után ez az összeg mindössze 1 198 800 Ft. A rehabilitációs foglalkoztatás és az MMK kollégákhoz kapcsolódó lehetőségek kihasználásához érdemes szakértői segítséget kérni egy olyan szolgáltatótól, aki rendelkezik ezen a területen tapasztalattal” – hívta fel a figyelmet Gécsek Marcell.

A Pannon-Work cégcsoport országosan 17 képviseletén keresztül jelentős létszámban alkalmaz megváltozott munkaképességű munkavállalókat. Tapasztalattal rendelkező, szakértőkből álló csapatuk segítséget nyújt a kiválasztási folyamatokban, a sikeres integrációban és a szervezetek támogatásában, valamint a rehabilitációs hozzájárulás elszámolásában is.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Leave a Reply

Copy link
Powered by Social Snap