Skip to main content
People of IT

Szükségünk van a Z generációra

By 2024. márciusNo Comments

Sorozatunkban a hazai informatikai színtér ismert, szakmailag nagyra becsült tagjaival beszélgetünk az IT hazai és nemzetközi helyzetéről, trendjeiről. Most Fejér Gábor, az Erste bank CIO-ja válaszol kérdéseinkre.

Közel 30 éve dolgozik az informatika területén, 20 évet szoftverfejlesztő cégeknél dolgozott, 2011-től a megrendelő oldalon tevékenykedik. 2017-től az Erste bank informatikai vezetője.

Szükségünk van a Z generációra

5 perc elolvasni
2024.03.26.

Beszélgetés Fejér Gáborral, az Erste Bank Hungary Zrt. CIO-jával


Villámkérdés – villámválasz

A beszélgetés során minden interjúalanyunknak ugyanazokat a pattogósan rövid, személyes kérdéseket tesszük fel.


Chat vagy telefon?

Telefon: ebből a szempontból old-school vagyok.

Mi a három legfontosabb dolog, ami nélkül nem tudsz élni?

Az okostelefonom mindig a zsebemben van. Futok és túrázom is, tehát a futócipőm vagy a bringám jó, ha velem van, és mondjuk még egy Rejtő-könyv.

Ablak vagy folyosó melletti ülés?

A folyosót választom, mert szeretem kinyújtani a lábam.

New York vagy Bali?

Balira az ember nászútra megy, a felesége kedvéért. New York viszont egy izgalmas város, oda szívesen mennék.

Mi a legizgalmasabb dolog, amit életedben valaha csináltál?

Voltam fent a Triglav (Szlovénia és a Júliai-Alpok legmagasabb pontja – a szerk.) tetején. Amúgy tériszonyom van, így elég izgalmas volt.

Hogyan határozod meg magad három szóban?

Pragmatikus, cinikus és nyersen őszinte.

Miből meríted most a legnagyobb inspirációt?

A szakmai életemhez köthető irodalomból. Magánéletemben pedig a páromtól. Ő pszichológus, aki gyakran meg tud lepni olyan gondolatokkal, amelyek az én világképemből hiányoznak, így el kell rajtuk gondolkoznom. Tehát az ilyen érdekes beszélgetésekből sokat merítek.

Könyv vagy podcast? 

Könyv, bár hallgatok podcastokat is.

Van-e valamilyen bűnös szenvedélyed?

Időnként online pókerezem.

És hogy indítod a napodat?

Iszom egy kávét és kapok egy “burzsuj kását”. Ezt a párom készíti el, igazából egy zabkása, amely sokféle, egészséges összetevőből áll, ezért nevezték el a gyerekeim így.

Ha egy napra cserélhetnél valakivel életet, ki lenne az?

Két irány van: az egyik ember, aki vallást csinál a nincstelenségéből. Például egy remete. A másik, egy nagyon nagy sztár, akinek szinte mindent lehet.

Van-e olyan tehetség, amelyre mindig vágytál, de neked nem adatott meg?

A zenélés. Sajnos nincs ritmusérzékem. 

Van-e kedvenc ételed?

Nincs. Az evést alapvetően funkcionálisan nézem. Ez nem azt jelenti, hogy nem szeretek jókat enni, vagy mondjuk egy Michelin-csillagos étterembe menni, de nincs ez túldimenzionálva az életemben.

Szereted a meglepetéseket?

Ez változó, de inkább szeretem. A szakmámban és magánéletben egyaránt. Tudom kezelni a változásokat.

Mi akartál lenni tizenkét éves korodban?

A szokásos gondolatokat kergettem először kukás, majd űrhajós, aztán idővel megmutatkozott a racionális, mérnöki irány.

Szakmai interjú


A világunk alakulását meghatározó megatrendek közül melyik foglalkoztat a legjobban?

Most egyértelműen az AI. Szerintem ezzel mindenki így van, aki él és mozog. Annyira berobbant az életünkbe és annyira kihagyhatatlan, hogy arról nem lehet vitatkozni, hogy az AI már itt van. 

Ezzel a témával hogyan tud foglalkozni az Erste Bank?

Mi is csináltunk “pilotot”, kitapogatjuk az eszközök határait, figyeljük a nyelvi modelleket és azt, hogy a mi környezetünkben, a mi dokumentumainkra, felhasználási igényeinkre milyen választ tud adni. Kevés dologra van mostanában energiánk, de erre nagyon is. Sőt, kértünk rá forrást a büdzsén felül. Ezért jelenleg két pilot fut párhuzamosan.

2024-ben szerinted melyek az IT legnagyobb kihívásai?

Nem a technológia az, hanem, hogy a szervezet képes lesz-e befogadni. Ehhez pedig kellenek a fiatalok. Szükségünk van a Z generációra, különben nem fogjuk tudni befogadni a technológiát. Én már 57 éves vagyok, így biztosan nem fogok tudni olyan lehetőségeket meglátni az AI-ban, mint ők. Így a humánerőforrás oldalt mondanám a legnagyobb kihívásnak. Bankban dolgozni nem menő a fiatalok számára, nem az a szexi munkahely, ha megkérdezed őket. Ezért nem csak nálunk, hanem az egész bankszektorban gondoskodni kell a brandről.

Most is közösen ötletelünk a HR-rel, hogyan kezeljük ezt a kérdést. Nagyon sok friss inputra van szükségünk, ehhez új emberek kellenek. Azon gondolkodunk, hogy találjuk meg őket. Hogyan tudjuk mi is beépíteni a már látott jó példákat, hogy egy új, megfiatalított szervezet jöhessen létre. A meglévő rendszereink üzemeltetésére megvan a csapat, ráadásul jelenleg létszámstop van, így egy nagy kérdés számomra, hogyan fogjuk ezt megoldani. Én előre tekintek, és úgy látom, néhány év múlva nagy bajban leszünk, ha ezzel most nem foglalkozunk.

Jelenleg melyek a leghosszabb IT-projektek nálatok?

Vannak elképesztően hosszú projektjeink, és vannak olyanok, amelyek természetüknél fogva soha nem is fognak véget érni. Például az átállás a microservice architektúrára (kisebb, autonóm szolgáltatások gyűjteménye – a szerk.) immár 5 éves sztori, amelyet éppen zártunk, de valójában sosem lesz vége. 

Melyek azok a kihívások, amelyekkel kiszervezés során leginkább szembesültök?

Ha nem tudjuk házon belül ellátni a feladatokat, én nem látok abban különösebb kivetnivalót, ha az alaptevékenységeinken kívül eső munkákat kint tartjuk. Ez egy működőképes modell, amely segít abban, hogy az erőforrásainkat oda koncentráljuk, ahová igazán fontos.

Az automatizáció: fenyegetés vagy lehetőség? Hogyan fogja átalakítani az IT világát?

Muszáj igénybe venni. Ennek számtalan oka van. Például, amikor új szoftverváltozat megjelenésekor azt vissza kell építened a hatalmas, hagyományos környezetbe, nincs lehetőség arra, hogy minden alkalommal húsz dolgozót azzal a feladattal bízz meg, hogy ellenőrizze, minden rendben van-e. Ráadásul pont az ilyen back-office munkatársak kiveszőben vannak, a fiatalok már nem vállalják el ezt a háttértevékenységet. Ha tehát itt nem automatizálsz, akkor nem lesz elvégezve a feladat. Viszont nagyon bonyolult, drága feladat, miközben az IT önmagában nem termel közvetlen üzleti hasznot. 

Milyen következményei lesznek hosszú távon a mesterséges intelligenciának az IT-ban?

Aki erre tud válaszolni, az nyilván nem az én helyemen ül. Mindenkinek van néhány ötlete a témával kapcsolatban. Én nem tudom, hogy milyen pozíciókat fog kiváltani rövid távon, de azt látom, hogy a hangsúlyokat áthelyezi: el kell választani a kreatív munkaerőt az iparosoktól. Utóbbiak kicsit izgulhatnak az állásuk miatt, az előbbieknek szerintem nem szükséges. De ugyanez a helyzet a jogászoknál, újságíróknál. Én hajlamos vagyok azt elhinni, hogy segíteni fogja azon személyek munkáját, akik használják az agyukat.

Van-e olyan könyv, amely a legnagyobb segítséget adta a munkád során?

Amit legutóbb olvastam és zseniális, az Mark Manson: A lesz*rom rafinált művészete – A tökéletes élet tökéletlen megközelítése című könyve. Ezzel tudtam azonosulni.

Ha az IT következő két évét nézzük, akkor milyen sporthoz tudnád hasonlítani a leginkább?

Maratonfutás, legalábbis egy bank esetében.

Iratkozz fel hírlevelünkre!

Leave a Reply

Copy link
Powered by Social Snap